Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από τη Λιβύη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη Λιβύη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Απόψε το βράδυ αναμένεται να επιστρέψουν τα τρία C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέβησαν στη Λιβύη. Στο λιμάνι του Ηρακλείου έδεσαν δύο πλοία που μετέφεραν Έλληνες, αλλά και χιλιάδες Κινέζους, ενώ άλλα τέσσερα κατευθύνονται προς τη Λιβύη.






Τα τρία μεταγωγικά αεροσκάφη αναχώρησαν σήμερα περίπου στις 9:00 το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τελικό προορισμό τις πόλεις Τρίπολη και Σίρτι. Εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στον επαναπατρισμό τουλάχιστον 140 ανθρώπων.
Στα αεροσκάφη επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση. «Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γι’ αυτό πάω και εγώ ο ίδιος», δήλωσε ο υφυπουργός.
Επίσης, σήμερα το πρωί αναχώρησε από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης. Παράλληλα, η φρεγάτα "Υδρα" κατευθύνεται προς την Κρήτη προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί. Στη φρεγάτα "Ψαρά" και στη φρεγάτα "Υδρα" επιβαίνουν Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) οι οποίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκκένωσης υπό αντίξοοες συνθήκες, προκειμένου να δράσουν εάν κριθεί απαραίτητο.
Όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό εμπορικό πλοίο με την επωνυμία «MINERVA ANTONIA» κατέπλευσε στο λιμάνι Ρας Λανούφ στον κόλπο της Σύρτης, με σκοπό να παραλάβει Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται στην περιοχή.
Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ακόμη τέσσερα πλοία, κατευθύνονται προς Λιβύη, τα "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Νήσος Ρόδος" προς Βεγγάζη, το "Εξπρές Σαντορίνη" προς Ρας Λανούφ και το "Κνωσσός Παλάς" προς Μιζουράτα.
Το "Κνωσσός Παλάς" θα μεταφέρει επιβάτες στη Μάλτα, ενώ με πλοίο της ΑΝΕΚ αναμένεται να φτάσουν αύριο και 2.000-3.000 Βρετανοί πολίτες από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία. Στο Ηράκλειο αναμένεται και ο Βρετανός πρεσβευτής, προκειμένου να επιληφθεί της διαμονής και του επαναπατρισμού των Βρετανών.
Τα ξημερώματα, αναχώρησαν από το λιμάνι της Βεγγάζης τα επιβατικά πλοία "Hellenic Spirit", το οποίο μετέφερε 18 Έλληνες, 1.973 Κινέζους και 53 Ευρωπαίους και το "Olympic Champion", που μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς. Τα δύο πλοία έφτασαν το μεσημέρι στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρά τις δύσκολες συνθήκες ταξιδιού λόγω των θυελλωδών ανέμων.
Στα πλοία που θα έλθουν αύριο θα επιβαίνουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένας Έλληνας, 2.700 Κινέζοι και 21 Ευρωπαίοι πολίτες.


"Συναγερμός" στην Κρήτη

Στην Κρήτη αναμένεται να φτάσουν συνολικά περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη. Στο Ηράκλειο, έχει ήδη στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έπειτα και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης.
Η Ελλάδα, ανέφερε σε  τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, λειτουργεί και ως κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει - σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση - τον επαναπατρισμό 13.000 - 15.000 Κινέζων. Από χθες το βράδυ, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού Ελλήνων, Ευρωπαίων, αλλά και πολιτών άλλων χωρών από τη Λιβύη.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η Πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος. Σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα και η τοπική ΕΛ.ΑΣ, με αντικείμενο το σχεδιασμό και τον συντονισμό των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού. Τα πλοία αναμένονται να φθάσουν στις 2:00 το μεσημέρι. Σε αυτά επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.
Οι Κινέζοι θα παραμείνουν μερικές μέρες στην Κρήτη, μέχρι να οργανωθεί η μεταφορά τους με ασφάλεια στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 15 μέρες. Στο Ηράκλειο βρίσκονται, ο Κινέζος πρέσβης και κινεζική αντιπροσωπεία, οι οποίοι έχουν συνεχείς επαφές και συσκέψεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις αρμόδιες αρχές για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης.

Ήδη, άνοιξαν ξενοδοχεία στις περιοχές Αμμουδάρας, Λινοπεραμμάτων Χερσονήσου, Μαλλίων προκειμένου να καταλύσουν εκεί οι Κινέζοι και να απολαύσουν την Κρητική φιλοξενία. Αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας, που επισκέφθηκε χθες τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, έμεινε απολύτως ικανοποιημένη.

Χθες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης επικράτησαν σκηνές χάους καθώς χιλιάδες ξένοι υπήκοοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ πολλοί Αφρικανοί μετανάστες κατέκλυσαν τα συνοριακά περάσματα φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους, προκειμένου να φύγουν από τη Λιβύη.


Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου