Σύμφωνα με σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που πρόκειται να υπογραφεί άμεσα, γίνεται τροποποίηση στον καθορισμό των κομίστρων του ΟΑΣΘ. Με την τροποποίηση αυτή διορθώνονται δύο μεγάλες αδικίες. Ετσι, με το εισιτήριο που κοστίζει 0,90 ευρώ και έχει χρονική ισχύ μιάμισης ώρας, οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν μία μετεπιβίβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμούν και όχι μόνο προς την ίδια κατεύθυνση, όπως προβλεπόταν από την τελευταία αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΘ.
Για παράδειγμα, θα μπορεί κάποιος να πάρει από κάπου περιφερειακά το λεωφορείο χρησιμοποιώντας το εισιτήριο που κοστίζει 0,90 ευρώ και να πάει σε μια υπηρεσία στο κέντρο της πόλης για να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεσή του και μετά να επιστρέψει με το ίδιο εισιτήριο.

Οι άνω των 65
Η δεύτερη μεγάλη αδικία που διορθώνεται με τη νέα υπουργική απόφαση αφορά τους ανθρώπους άνω των 65 ετών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, τους συνταξιούχους, οι οποίοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους που ζουν στην Αθήνα είναι... ριγμένοι.
Ειδικότερα, ενώ οι συνταξιούχοι που ζουν στην Αθήνα πλήρωναν μισό εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης δε δικαιούνταν καμία έκπτωση κατά τη μετακίνησή τους με το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της περιοχής, δηλαδή τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
Ωστόσο, με τη νέα υπουργική απόφαση συμπεριλαμβάνονται πλέον στην κατηγορία των επιβατών οι οποίοι δικαιούνται να πληρώνουν μειωμένο κόμιστρο. Στον έλεγχο των εισιτηρίων, θα πρέπει να αποδεικνύουν την ηλικία τους επιδεικνύοντας ή την αστυνομική τους ταυτότητα, ή το διαβατήριό τους, ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο προσδιορισμού της ταυτοπροσωπίας και της ηλικίας.
Με την ίδια απόφαση διευκρινίζεται κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει, ότι δηλαδή τα παιδιά ηλικίας έως 6 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Οι άνεργοι
Η τέταρτη βελτίωση, η οποία προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει», αφορά τους μακροχρόνια ανέργους. Ετσι, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διά του αρμόδιου υφυπουργού, Σπύρου Βούγια, εξετάζει τη χρήση μειωμένου εισιτηρίου από τους μακροχρόνια ανέργους. Προς το παρόν διερευνάται η φόρμουλα εφαρμογής του μέτρου, καθώς σκοπός είναι η χρήση του μειωμένου εισιτηρίου να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και μέσω ειδικής κάρτας που θα επιδεικνύουν οι μακροχρόνια άνεργοι.


Πηγή: agelioforos.gr