Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ώρα της Γης: Το Σάββατο σβήνουμε τα φώτα



Την Ώρα της Γης διοργανώνει το Σάββατο η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Στις 8.30 το βράδυ οι συμμετέχοντες καλούνται να «κατεβάσουν τον διακόπτη» για μία ώρα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και εξοικονόμησης ενέργειας. Οι πολίτες, οι συναρμόδιοι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος που συμμετέχουν θα σβήσουν τα φώτα στον χώρο όπου βρίσκονται για 60 λεπτά.

Η Ώρα της Γης είναι μία πρωτοβουλία που άρχισε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, οπότε 2,2 εκατ. άνθρωποι, μαζί με πάνω από 2.000 επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, ως έμπρακτη συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Το 2008 η αρχική πρωτοβουλία μεγάλωσε εντυπωσιακά με πάνω από 50 εκατ. συμμετοχές από 35 χώρες.

Οι Έλληνες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης για τρίτη συνεχή χρονιά, και η WWF ευελπιστεί να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι, με στόχο την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.


Πηγή: skai.gr

Στεφανωµένος ο Ηλιάτορας


 
 
 
«Ελαφρώς ιριδίζων φωτοστέφανος που περιβάλλει ενίοτε τον Ηλιο ή τη Σελήνη λόγω διάθλασης του φωτός κατά τη διέλευσή του µέσω κρυστάλλων ή νεφών πάγου». Αυτό ακριβώς βλέπετε στη φωτογραφία, όπως περιγράφεται στο λήµµα της Πάπυρος - Larousse. Πρόκειται για το φαινόµενο της άλω, και στην προκειµένη περίπτωση για την ηλιακή άλω. Το εµπορικό αεροπλάνο που περνάει µπροστά από τον Ηλιο είναι βέβαιο ότι πετά σε ύψος µεγαλύτερο των 6.000 µέτρων, διότι όπως διευκρινίζουν οι µετεωρολόγοι µόνο τόσο ψηλά βρίσκονται οι παγοκρύσταλλοι και τα σύννεφα που δηµιουργούν αυτό το χάρµα οφθαλµών. Χθες, το οπτικό φαινόµενο καταγράφηκε στην Ινδονησία. Στη χώρα µας είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οχι όµως απίθανο, κυρίως τον Φεβρουάριο ή το καλοκαίρι – από το οποίο µάς χωρίζει µόνο µια πανέµορφη άνοιξη.
 
 
Πηγή: tanea.gr
 
 
Η επιστροφή του Σογιούζ 
 
 
 
 
 
 
Στην παγωµένη στέπα του Βόρειου Καζαχστάν, µε ισχυρούς ανέµους και πυκνό χιόνι, η ρωσική άκατος Σογιούζ προσγειώθηκε χθες µεταφέροντας πίσω στη Γη έναν αµερικανό αστροναύτη και δύο ρώσους κοσµοναύτες. Επειτα από πέντε µήνες στον διεθνή διαστηµικό σταθµό και οι τρεις τους είναι «υγιείς και βρίσκονται σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση», κατά την επίσηµη ανακοίνωση του ρωσικού κέντρου ελέγχου. Και πώς να µην είναι, αφού η προσγείωση, η οποία φέτος πραγµατοποιήθηκε µε ένα νέο ψηφιακό σύστηµα πλοήγησης, έληξε αισίως. Λίγο ο καιρός τούς τα χάλασε και έτσι ακυρώθηκε η καθιερωµένη τελετή καλωσορίσµατος. Αυτό ωστόσο µάλλον δεν απασχολεί και πολύ τα µέλη του πληρώµατος, καθώς σύντοµα θα επιστρέψουν στους φυσιολογικούς τους ρυθµούς. Την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, αναλαµβάνει ελικόπτερο ρωσικής διαστηµικής εταιρείας.
 
Πηγή: tanea.gr
 
 

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε σπέρμα στο εργαστήριο

Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο σπέρμα ενός ποντικιού, προσφέροντας ελπίδες για τεκνοποίηση σε άνδρες των οποίων το σπέρμα είναι αδύναμο. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς οι βιολόγοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σπέρμα έξω από το σώμα περίπου έναν αιώνα, χωρίς όμως επιτυχία.






Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, με επικεφαλής τον ουρολόγο και βιολόγο Τακεχίκο Ογκάβα, ανέπτυξαν το σπέρμα σε μία καλλιέργεια χρησιμοποιώντας τμήματα ιστών από τους όρχεις νεογέννητων ποντικιών. Κατέληξαν ότι το εργαστηριακό σπέρμα μπορούσε να γονιμοποιήσει ωάρια θηλυκών ποντικιών, οδηγώντας στη γέννηση υγιών ζώων. Η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διήρκεσε περίπου δύο μήνες.
Ο Ογκαβά δήλωσε: "Θέλω να χρησιμοποιήσω την μέθοδό μας και σε άλλα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων", εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα τεχνική θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.
Ωστόσο κάποιοι επιστήμονες, όπως ο ανδρολόγος, Άλαν Πέϊσι, του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και είπαν ότι η επιτυχία της μεθόδου στα ποντίκια δεν εγγυάται ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".


Πηγή: enet.gr



Νέο κοινωνικό δίκτυο με βάση την κινητή τηλεφωνία


Ο Μπιλ Ενγκουγιέν, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Apple, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, με την ονομασία color (χρώμα), με στόχο να «ρίξει το γάντι» στο facebook, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η ιδιαιτερότητα του νέου δικτύου είναι ότι θα βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία.



 



Προς το παρόν το color, είναι μια δωρεάν εφαρμογή για "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα iPhone και Android, η οποία επιτρέπει στους χρήστες που βρίσκονται σε κοντινή περιοχή να βγάζουν και να ανταλλάσσουν φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, ταυτόχρονα, σε πολλαπλά κινητά τηλέφωνα και σε πραγματικό χρόνο.
Καθώς η ανταλλαγή βίντεο και φωτογραφιών αποτελεί μια από τις βασικές λειτουργίες του facebook, οι δημιουργοί του νέου κοινωνικού δικτύου φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό είδος απομακρύνοντας τους ανθρώπους από τον υπολογιστή.
"Αυτή η μετάβαση σε ένα μετα-pc κόσμο πρόκειται να αποτελέσει μια τεράστια μεταστροφή, καθώς μοιραζόμαστε όλο και περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο", δήλωσε ο Ενγκογιέν, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει περίπου 41 εκατ. δολάρια από επενδυτικές εταιρίες της Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, για να χρηματοδοτήσει το έργο του.
Το color είναι μια δωρεάν υπηρεσία που δεν απαιτεί ονόματα χρήστη και κωδικούς, ούτε συλλέγει προσωπικά δεδομένα, όπως το facebook. Ο Ενγκογιέν, από την πλευρά του, ελπίζει σε έσοδα μέσω διαφημίσεων και άλλων υπηρεσιών μάρκετινγκ.
Ο επενδυτής Μάικ Κρούπκα, που στηρίζει χρηματοδοτικά το color, δήλωσε: "Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι, με συσκευές όπως το iPhone, μπορεί κανείς να κάνει πράγματα σε ένα κοινωνικό, δίκτυο που δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει με ένα υπολογιστή".
Το color είναι η όγδοη επιχείρηση που δημιουργεί ο Ενγκογιέν.


Πηγή: enet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου