Το έργο του ξενώνα για τη φιλοξενία συγγενών καρκινοπαθών -σε χώρο που παραχώρησε και θα ανεγείρει με έξοδά της στη Θεσσαλονίκη η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ)- που εγκαινίασε πρόσφατα ο αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας και ειδικά εκείνης που βρίσκεται στην πόλη. Η γειτνίαση της Θεσσαλονίκης με το Αγιο Ορος αλλά και και η ιστορική της διαδρομή ως θρησκευτικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων για αιώνες μπορεί να εξηγήσει την πληθώρα ακινήτων που βρίσκονται υπό «εκκλησιαστική» ιδιοκτησία. Αλλά ό,τι είναι «εκκλησιαστικό» δεν ανήκει απαραίτητα στο νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι «αμύθητη». Είναι συγκεκριμένη και εξυπηρετεί απολύτως διαφανείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο, δε χαρίστηκαν αλλά ήταν ανάμεσα σε εκείνα που ανταλλάχθηκαν με την Πολιτεία στη συμφωνία που υπήρξε το 1952, με την οποία η Εκκλησία παραχώρησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στο ελληνικό Δημόσιο. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, είχε αναλάβει, ως δέσμευση, την απόδοση αυτών των αστικών ακινήτων, τη μισθοδοσία των ιερέων και την εκπαίδευσή τους. Αυτή είναι η περιουσία της, η οποία δεν αφορά σε κληροδοτήματα, παρά μόνο στα ακίνητα της συμφωνίας του 1952», υπογραμμίζει ο πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Μακεδονίας Θράκης της ΕΚΥΟ, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 1957.
Ποια είναι η περιουσία
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ακίνητα μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης και γεωγραφικά εκτείνονται από την οδό Βαλαωρίτου έως τα όρια της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη. Πρόκειται για 40 ακίνητα εκ των οποίων τα δώδεκα είναι οικόπεδα, πέντε είναι αυτόνομα κτίρια, διαμερίσματα και κάποια γραφεία. Στην ιδιοκτησία της ανήκαν, επίσης, αρκετά ακίνητα που βρίσκονταν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία, τη δεκαετία του '50, αποδόθηκαν στις μητροπόλεις Πιερίας, Κοζάνης, Λάρισας, Καβάλας και Θάσου, Ξάνθης και Δράμας. «Περιφερειακά» διαθέτει δύο ακίνητα στην πόλη της Εδεσσας. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν ακίνητη περιουσία από κληροδοτήματα μοναστήρια του Αγίου Ορους, μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Καστοριάς, Κοζάνης κ.ά.), μοναστήρια από διάφορες περιοχές της χώρας και πολλές ενορίες. Οι ιδιοκτησίες αυτές ανήκουν στα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα και διαχειρίζονται από αυτόνομα διοικητικά συμβούλια.

«Η κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΚΥΟ είναι εκείνη που έδωσε ο αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, στον ενθρονηστήριο λόγο του: «Τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας πρέπει να επιστραφούν στο λαό». Από τα έσοδα αυτών των ακινήτων καλύπτεται το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως τα χιλιάδες συσσίτια που παρέχονται καθημερινά σε όλη την επικράτεια, το επίδομα για το τρίτο παιδί που δίνεται σε οικογένειες στη Θράκη και φτάνει τις 160.000 ευρώ το δίμηνο, η συνδρομή σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά ή άλλα κοινωνικά, οι υποτροφίες που δίνονται σε σπουδαστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό κ.ά. Εργα, όπως ο ξενώνας «Θεοξένια» στη Θεσσαλονίκη, επιτελούνται και σε συνεργασία με τους επιχώριους μητροπολίτες», επισημαίνει ο κ. Κουτσαυτάκης. Στο στάδιο της έγκρισης της οικοδομικής άδειας βρίσκεται το έργο της κατασκευής Φοιτητικής Εστίας για νέους που έρχονται να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη και προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Η νέα εστία θα ανεγερθεί σε οικόπεδο της ΕΚΥΟ στη συμβολή οδών Αγίου Δημητρίου και Αισχύλου και θα αφορά σε επταώροφο κτίριο με περίπου 30 στούντιο.



Πηγή: agelioforos.gr