Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Έγκριση από την πρυτανεία για άρση του ασύλου



 Πεταλωτής: «Οι μετανάστες δε θα γίνουν εργαλείο»
«Αυτοί οι μετανάστες, άσχετα εάν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται εργαλείο για μικροπολιτικές επιδιώξεις όσων προσδοκούν να υπάρξουν εντάσεις. Αυτό η κυβέρνηση δε θα το επιτρέψει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ερώτηση γιατί η αστυνομία δεν εμπόδισε τους μετανάστες να μπουν στη Νομική, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε ανάλογο αίτημα, η παρεμπόδιση θα ήταν κατάργηση του ασύλου.


Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, στο κτίριο, το οποίο θα φρουρείται από την Αστυνομία, θα είναι μέσα μόνο μετανάστες και πρόκειται για μια προσωρινή λύση.

Αποχωρώντας από τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των μεταναστών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε ότι "η ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα ανήκει σε σας".

Όπως δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης, εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συνεννόησης και προτάθηκε λύση που απορρίφθηκε.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μίλησε με όλες τις μεταναστευτικές οργανώσεις, εξηγώντας πως το θέμα της Νομικής είναι ένα εντοπισμένο γεγονός και δεν στρέφεται κατά των μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χρήστο Παπουτσή.

Προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλέκος Αλαβάνος επισήμανε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί βία, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να επιδειχθεί ανοχή γιατί οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή.

Τις ποινικές κυρώσεις που επισείει η παράνομη κατάληψη της Νομικής Σχολής επισήμανε την Πέμπτη το πρωί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον οποίο είχε συνάντηση.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για την απόδοση ευθυνών στις πρυτανικές αρχές αλλά και σε εκείνους που διευκόλυναν την είσοδο των μεταναστών στον πανεπιστημιακό χώρο.

 

 Είπαν στο ΣΚΑΪ


Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ευρωβουλευτών ΝΔ):
«Δεν ξέρω εάν η πολιτεία είναι σε θέση να συμμαζέψει αυτό που συμβαίνει σε περίπτωση που καταργηθεί το άσυλο... Εάν η κυβέρνηση δε λάβει μέτρα – μεταξύ άλλων και ο φράχτης – θα έχουμε ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα, όπως στην Ολλανδία και τη Βρετανία».

 • Στέφανος Μάνος (Πρόεδρος της "Δράσης"): «Είναι αδιανόητο να καταλαμβάνει κάποιος ξένη περιουσία...Το κράτος ανέχεται τις παρανομίες και δεν αλλάζει το νόμο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το δέχεται».
.
• Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων): «Το ζήτημα δεν είναι η άρση ή μη του ασύλου, αλλά η ασφαλής μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο όπου θα πληρούνται οι όροι ασφάλειας. Η απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι μετανάστες θα πρέπει να περιέχει την παράμετρο ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι διατεθειμένο να πάει στο δίλημμα περί άρσης ή μη του ασύλου».
 
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου