Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ποδαρικό στο 2011 με τη “δυσοίωνη” έκλειψη ηλίου

Πηγή: makthes.gr

























Ορατή θα είναι από τις 9 το πρωί στην Ελλάδα η μερική έκλειψη ηλίου την Τρίτη 4 Ιανουαρίου. Για όσους είναι προληπτικοί, αυτή είναι μία ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη για την οικονομική χρονιά που ξεκινά.

Με μία μερική έκλειψη Ηλίου ξεκινά το 2011. Για όσους είναι προληπτικοί, αυτή είναι μία ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη για την οικονομική χρονιά που ξεκινά. Για όσους είναι λάτρεις της παρατήρησης των ουράνιων φαινομένων, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες τη φωτογράφηση της έκλειψης από τη χώρα μας. Η έκλειψη θα ξεκινήσει από την Αλγερία στις 8.40 π.μ. και θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.
Η έκλειψη στην Ελλάδα θα είναι ορατή από τις 9 π.μ. Στη χώρα μας αναμένεται να δούμε μόνο τα δύο τρίτα του ηλιακού δίσκου να καλύπτονται από τη Σελήνη, και αυτό θα συμβεί στη μέγιστη φάση της έκλειψης, στις 10.23 π.μ., εφόσον δεν θα υπάρχουν πυκνά σύννεφα στον ουρανό.

Οι εκλείψεις του 21ου αιώνα


 
Από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα παρατηρήθηκε μία μόνο ολική ηλιακή έκλειψη, στις 19 Ιουνίου του 1936, και δύο δακτυλιοειδείς, στις 21 Μαΐου του 1966 και στις 29 Απριλίου του 1976. Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα στην Ελλάδα θα σημειωθούν δύο ολικές εκλείψεις, στις 29 Μαρτίου του 2006, ορατή μόνο από το Καστελόριζο, και στις 21 Απριλίου του 2088, ορατή σε περισσότερες περιοχές, αλλά και μία δακτυλιοειδής, την 1η Ιουνίου του 2030.
Συνολικά, σε όλες τις περιοχές της Γης στον 21ο αιώνα θα συμβούν 226 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες οι 74 θα είναι σεληνιακές και οι 86 θα είναι ολικές.
Υπολογίζεται ότι κάθε αιώνα συμβαίνουν κατά μέσο όρο 238 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες οι 84, το 35% δηλαδή, είναι μερικές, οι 77 (το 32%) δακτυλιοειδείς, οι 11, που αντιστοιχούν στο 5%, μεικτές δακτυλιοειδείς, ενώ ολικές είναι οι 66 (28%).
Ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια ενός έτους είναι επτά και ο μικρότερος δύο. Ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών εκλείψεων κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνει τις τρεις, ενώ ο μέγιστος αριθμός των ηλιακών εκλείψεων μπορεί να φτάσει τους πέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου