Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια αναστάτωση από τις νέες αποκαλύψεις του WikiLeaks


 
Εντατική ποινική έρευνα σχετικά με τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks, διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα διέταξε τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναθεωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες προστασίας των απόρρητων πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι μερικές από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις είναι οι πιέσεις αραβικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, οι ανησυχίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν και η αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με υπόμνημα που επικαλείται το Associated Press, το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού ζητά από τις υπηρεσίες να καθορίσουν ομάδες που θα διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοι δεν θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, από ό,τι χρειάζεται για να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο διευθυντής του Γραφείου δήλωσε ότι η διαρροή των εγγράφων στο WikiLeaks προκάλεσε «σημαντική ζημιά» στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ η αποτυχία των υπηρεσιών να προφυλάξουν τις απόρρητες πληροφορίες είναι «απαράδεκτη» και δε θα γίνει «ανεκτή».

Στο μεταξύ, πάνω από 120 δημοσιογράφοι των εφημερίδων New York Times, Der Spiegel, The Guardian, El Pais και Le Monde έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αναλύσουν το περιεχόμενο των εγγράφων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πέντε εφημερίδες έχουν ανταλλάξει πολλές πληροφορίες και αναλύσεις και έχουν έρθει σε συμφωνία για το πρόγραμμα των δημοσιεύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη του WikiLeaks.

Η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde απέφυγε να καθορίσει τους χρόνους εργασίας των 120 δημοσιογράφων που αναλύουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά πρόσθεσε ότι εργάζονται αρκετές εβδομάδες, σε προστατευμένους χώρους.
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου